De verschillende levensfases in werk
Elke levensfase kent zijn eigen dynamiek in energie, bezinning en doelen. Iedereen is in een bepaald tijdvak – onbewust, vanuit zijn natuur – ergens op gericht.
In hoofdlijnen zijn de levensfases en aandachtspunten in werk:
Tot 25 jaar | Losmaken en verantwoordelijkheid nemen
Vanaf het moment dat je 20 bent is het schoolse eraf en neem je steeds meer zelf verantwoordelijkheid in je leven. Jongere mensen zitten hoog in hun energie en zijn bezig met het opbouwen van hun leven. Er is relatief meer behoefte om je te manifesteren, waardoor er meer ruimte is voor opbouw dan voor zelfreflectie.
Aandachtspunten: twintigers zijn sneller bereid om van baan te veranderen. Vaak geldt er een sterke gedrevenheid om te scoren. Ontwikkeling in werk en opleiding vindt vaak plaats in de breedte. Om te ontwikkelen zijn ondersteuning en coaching met duidelijke feedback belangrijk. Fysieke en mentale overbelasting liggen op de loer door overal kansen in te zien en ‘ja’ op te zeggen.
25 – 35 jaar | Opbouwfase
Deze periode is een erg drukke tijd: er gebeurt van alles op het gebied van werk, maar ook het starten van een gezin of andere samenlevingsvorm, het kiezen van een woonplaats en het opbouwen van een netwerk zijn aan de orde. Er is veel hectiek, de tijd vliegt voorbij.
Aandachtspunten: werk is van grote betekenis, terwijl de balans tussen werk en privé ook van groot belang is. Vaak is er in deze fase behoefte aan regelmatige gesprekken over het functioneren in werk, loopbaankansen en het maken van carrièrekeuzes.
35 – 45 jaar | Reflectie op werk en leven
Het bouwwerk is (werk, gezin, woning, doelen, netwerk) is meestal gecreëerd en er ontstaat meer ruimte voor reflectie, waarbij vragen spelen als: “Heb ik het juiste bouwwerk gemaakt? Wil ik hier de komende jaren mee verder?” Waarbij de diverse rollen (partner, ouder, teamgenoot, werknemer, werkgever) die je vervult van belang zijn.
Aandachtspunten: er spelen fundamentele vragen rondom, werk, opvoeding en eventueel mantelzorg. In werk heb je een vaste waarde voor de organisatie of je eigen onderneming opgebouwd. Via loopbaanadviesgesprekken geef je meer of een andere betekenis aan je werk.
45 – 55 jaar | Senioriteit in werk, kennis delen
Deze fase kenmerkt zich door meer levenservaring, zelfkennis en zelfvertrouwen. Hierin heb je meer ruimte voor een helikopterview en geef je jongeren de wijsheid die je hebt opgebouwd door, zonder er iets voor terug te willen ontvangen.
Aandachtspunt in deze fase: te veel vast willen houden aan het oude, terwijl er juist ruimte voor creativiteit ontstaat in deze consolidatiefase. Nieuwe uitdagingen doen zich voor en andere competenties worden aangesproken.
Vanaf 55 jaar | Bezinning en coaching
De wijsheid als werknemer neemt verder toe. Als medewerker kun je een belangrijke bijdrage leveren aan het inzetten van je expertise en ervaring voor anderen. Er is bijvoorbeeld ruimte om mentor of coach in een bedrijf te zijn.
Aandachtspunt: niet vast blijven zitten in de eerdere fase, blik naar voren richten en niet op het “betere”’ vroeger. Langer werken is afhankelijk van de mate waarin je er plezier aan beleeft en je financiële mogelijkheden.